STEG FÖR STEG - hur du lär dig cykla enhjuling


ALLA KAN LÄRA SIG

Det bästa med enhjuling är att det är en sport för alla. Alla kan lära sig, oavsett ålder och vad man sysslat med tidigare. Genom åren har vi lärt tusentals barn och vuxna att cykla enhjulingar, allt ifrån 4-åringar till 75-åringar. Det tar ca 15 timmar att lära sig och kräver att man är fokuserad och vill! Alla som satsar en timme om dagen i två veckor eller två hela dagar lär sig cykla. Enhjulingscykling är otroligt bra för din balans och tränar samtidigt din koordination, fokusering och uthållighet – mentalt och fysiskt.


RÄTT ENHJULING FÖR DIG

Viktigt att tänka på innan du börjar cykla är att du ska ha en cykel som passar dig. Kvaliteten, storleken på hjulet och höjden på sadeln är avgörande. Följ länken här för att se våra mest populära nybörjarcyklar! De här är jättebra för dig som ska lära dig cykla eftersom de är väldigt hållbara och slitstarka och tar inte skada av att åka i backen.

Det är viktigare än man kan tro att sitta rätt på enhjulingen och sitter du fel blir det onödigt svårt att lära sig. Vilken cykel du ska ha beror på hur lång du är hur långa dina ben är. Följ länken här för att komma till vår hjulstorleksguide som vägleder dig i valet av hjul. Slutligen kommer vi till sadelhöjden. En första vägledning att följa är att när du står bakom cykeln ska sadeln nå upp till din navel. När du sitter på sadeln med den ena pedalen och foten längst ner, mot marken, ska ditt ben nästan vara sträckt, med en lätt böjning. På nybörjarcyklar är sadelstolpen alltid ställbar så du enkelt kan ställa om höjden. Det gör också att flera kan använda samma cykel genom att ändra höjden. Är det väldigt stor skillnad i längd mellan två cyklister kan man köpa en extra sadel och sadelstolpe och på så sätt enkelt byta. 


HUR MAN BÖRJAR

Det absolut bästa sättet att lära sig cykla enhjuling på är att ställa sig mellan två stolar med ryggarna vända mot varandra. Här har du ett stabilt stöd på båda sidor! När det senare blir dags att börja cykla utan stöd är det bäst att hitta en plan yta fri från störande föremål så att du kan fokusera på dig själv och enhjulingen. Jätteviktigt att komma ihåg är att när du ramlar ska du släppa cykeln och se till att inte du ramlar och gör dig illa. Låt enhjulingen falla, den håller. Att cykla enhjuling är inte farligt, men som med all fysisk aktivitet ramlar man då och då, speciellt medan man lär sig, så vi rekommenderar att du använder hjälm.


STEG FÖR STEG

Efter många års erfarenhet har vi här satt ihop den perfekta guiden för att hjälpa dig lära dig cykla enhjuling. Följ de här 10 punkterna och om 15 timmar kan du antagligen cykla! Är du redo? Nu kör vi! 

1. Placera sadeln mellan benen.
2. Snurra på hjulet så att ena pedalen riktad bakåt, mot dig.
3. Sätt båda händerna på stolsryggarna.
4. Trampa lätt ner den bakre pedalen så att cykeln åker bakåt och du hamnar uppe på den, på sadeln med hjulet under dig.
5. Börja nu sakta pendla med ena fot nere mot marken och den andra uppe – lite fram/lite bak (benet som går ner mot marken ska vara lätt böjt i det sträckta läget).
6. Utöka pendlingen så att du trampar lite längre framåt och lite längre bakåt – glöm inte att sitta tungt i sadeln, stå inte på pedalerna.
7. Utöka pendlingen ytterligare och trampa ett halvt varv framåt eller bakåt – så det andra benet kommer längst ned.
8. Trampa nu ett helt varav framåt och helt varv bakåt – fortsätt sitta tungt i sadeln.
9. Nu är det dags att börja cykla framåt. Hitta ett räcke, en vägg eller ett staket som du kan hålla dig i och cykla längs, eller ta hjälp av någon som kan hålla dig i handen.
10. När det känns bra och du kan förflyttar dig 10-20 m utan större problem är det dags att börja prova utan hjälp och stöd. Ta fart och försök att trampa iväg! Sträck på dig och använd armarna för att balansera. Du märker snart att det går lättare och att du kommer längre och längre hela tiden. Ge inte upp – snart lossnar det! 


VÅRA BÄSTA TIPS

Här har vi samlat våra bästa tips till dig som ska lära dig cykla enhjuling!

- Ha inte för låg sadel
-Sitt tungt på enhjulingen – all vikt på sadeln
-Håll blicken långt framåt – titta inte ner
-Böj dig hellre lite framåt än bakåt
-Trampa på – det är lättare att cykla snabbt än långsamt
-Se till att skydda dig själv när du ramlar – låt enhjulingen falla, den håller
-Rikta dina axlar åt det håll du vill cykla 
-Försök inte lära dig svänga från början – det kommer helt automatiskt med tiden LYCKA TILL!