Att cykla enhjuling är något alla kan lära sig. Det tar ca 15 timmar och kräver att man är fokuserad. Balansen är en viktig del men inte allt, resten är koordination, fokusering och uthållighet. Åldern har ingen betydelse, man kan börja cykla från 5-7 års åldern och uppåt finns det ingen gräns. Alla som satsar ca 1 timme per dag i två veckor eller två hela dagar lär sig cykla.

Enhjuling har utvecklats enormt de senaste 10 åren och tagit oanade proportioner. Idag har du ett tiotal olika dicsipliner för människor i alla åldrar. Ta dig ned för berg och branta backar med en muni-enhjuling, grinda på trappräcken likt en skateboardåkare med en street-enhjuling eller korsa hela kontinenter med snabba växlade 36″-enhjulingar. Både i sverige och internationellet genomförs varje år tävlingar som omfattar alla tänkbara förgreningar av enhjulingscyklandet. Enhjulingen har för länge sedan lämnat cirkustälten.

Road-cyklar finns i två storlekar 28”(29”) och 36” (gäller vuxna) och skiljer sig märkbart från övriga kategorier med sina stora hjul.

Enhjulingarna används för att cykla längre sträckor, hjulen är stora och vevarmarna korta. Intresset för road-cykling har ökat de senaste 5 åren. Främsta orsaken är att fler och fler använder dem som träningsredskap och transportmedel.

Trials-cyklingen slog igenom under början av 2000 och är idag den största grenen inom Svenska mästerskapen.
Likt Trials inom cykelvärlden tar man sig över hinder, cyklar på räcken, hoppar över och på stenar, pallar, bord m.m.

Från trials har sedan mer trickbaserade disipliner som street och flatland växt fram.
19″ är standardstorlek på Trialscykeln, och den liknar Muni-enhjulingen med det breda däcket som används för att få bra studs och stabilitet.

Freestyle är ett mycket brett begrepp och omfattar egentligen all typ av trickcykling på plan mark och oftast inomhus (dock inte ett måste); individuellt, par, grupp och vid uppvisning, show, cirkus mm.

På VM tävlar man i freestyle (individuellt, par och grupp ) och då mixas rörelse, tricks och show till musik.

MUni står för Mountain Unicycling och är enhjulingens motsvarighet till mountainbike. Enhjulingen ska kunna ta sig fram i terräng och är därför utrustad med ett grovt mönstrat däck och kraftig fälg. Storleken på hjulet (för vuxna) brukar variera mellan 24” och 26” men även 29” används och går ofta under benämningen XC – cross country.

MUni är ett samlingsbegrepp och innefattar olika grenar; terrängcykling, downhill, north shore, uphill, cross country.

En race enhjuling kan beskrivas som en landsvägscykel, mycket smalt däck, tunn fälg, färre ekrar och låg vikt. Race enhjulingen används i spurtlopp, dvs tävlingar där man kör 100 m, 400 m, 800m och stafett 4×400 m. Storleken är 24″ men det finns även 29″ som används på distansen 1500m.

Street utvecklades parallellt med Trials och är inspirerat av skateboard & BMX. Du använder en trialsenhjuling och utför tricks samtidigt som du hoppar över bänkar, ner för trappor, räcken m.m. Street är en väldigt kreativ diciplin som hela tiden utvecklas och förändras i takt med att man upptäcker nya sätt att avnända enhjulingen i stadsmiljö.

Under tävling används vanligtvis en skejtpark, flera domare bedömer och ger poäng utifrån hur bra man gjort ifrån sig.

Flatland utförs som ordet indikerar på plant underlag. Du utför alla möjliga och omöjliga trickkombinationer, rullar på vevarmarna, snurrar benen runt cykeln, snurrar cykeln m.m. Under tävling bedöms ett program av flera domare. Påminner lite om freestyle fast enhjulingen är betydligt kraftigare.

En cykel utan ram, sadel och har plattor som man står på istället för pedaler. Hjulet rullar fritt, ungefär som på en skateboard. Namnet BC wheel kommer från en serietidning där en stenålderskille åkte runt på denna typ av hjul. Benämns ofta som det omöjliga hjulet och det kan stämma då det är mycket svårt att lära sig.