Välj rätt hjulstorlek

Det är viktigt att välja rätt storlek för att få så bra förutsättningar som möjligt att lära sig cykla. Det är också viktigt att du har glädje av cykeln när du har lärt dig och kan fortsätta utvecklas. Att lära sig cykla är inte ett omöjligt mål, det är viktigt att du väljer en cykel som du har nytta och glädje av när du väl kan cykla, även om ett det kan verka avlägset första gången du kliver på enhjulingen.

Benlängd

Generellt sett så avgörs hjulstorleken av din benlängd, din benlängd mäter du från marken upp till grenen som bilden visar.

Hjulstorlek Benlängd (cm)* Kapad sadelstolpe**
12″ 50 – 62 cm 47 cm
16″ 60 – 74 cm 52 cm
20″ 71 – 84 cm 61 cm
24″ 79 – 93 cm 69 cm
26″ 81 – 92 cm 74 cm
29″ 86 – 99 cm 76 cm
36″ 75 – 103 cm 75 cm

* Så lågt kan medföljande sadelstolpe generellt sänkas innan den når botten av ramens tub.
** Så här lågt kan sadeln sänkas om man kortar ned (kapar av) sadelstolpen.

Ett bra tips är att vid val mellan 12″ & 16″ samt 16″ & 20″ alltid välja den större storleken om möjligt. Växer man fortfarande är det klokt att välja en cykel som man ”växer i”.

Det är fullt möjligt att cykla på cyklar var längdspann man ”passerat”. Dessa längder är utifrån standardsadelstolpe, du kan beställa en längre sadelstolpe upp till 700mm för att cykla på cyklar med mindre hjul. Det kan vara bra om du exempelvis är 185cm lång men vill använda en mer flexibel 20″-enhjuling.

Användning av olika hjulstorlekar

12″ (allmän cykling, nybörjarcykling, performance)
Den är mycket liten och används främst av barn under 120cm eller underhållare.

16″ (allmän cykling, nybörjarcykling, freestyle, trials)
Standardstorlek för barn, kan användas bra upp till längd på ca 155 cm

20″ (allmän cykling, nybörjarcykling, performance, trials, freestyle, flatland, street)
Den absolut vanligaste storlek, denna storlek är standard för trials, street, flatland och freestyle. Kan användas från 140 cm och uppåt.

24″ (allmän cykling, MUni, downhill)
Mycket vanlig storlek för vuxna, används vanligen för utomhuscyklign, kortare turer på asfalt eller i terräng.

26″ (MUni, cross country, road)
Denna är något större än 24″ och används vanligen för terrängcykling, introduktionscykel till road samt cross country(blandad terräng).

29″ (road, cross country, pendling)
Med det stora hjulet till hjälp används 29″ väldigt ofta till längre distanser, road och cross-country. Fungerar ibland bättre än 36″ på längre distanser vid flera olika typer av väglag.

36″ (road, pendling, längre resor)
Den största hjulstorleken som är tillgänglig. Otvivelaktigt det bästa valet vid längre turer, frekvent pendling och långdistansresor.