Sveriges ledande enhjulingsbutik!
Handla tryggt
Leveranstid 1-3 dagar
Fysisk butik
Personlig service 08-715 18 80
Mina Sidor
  • Hem
  • FAQ Unicycle

FAQ Unicycle

Hur stor enhjuling ska jag ha?

Börja med att mäta din benlängd. Gör så här: Placera en bok mellan dina ben som om du satt på en enhjuling (på samma sätt som när du sitter på en vanlig cykel). Krama boken mellan benen, håll den hårt och parallellt med marken. Mät sedan avståndet från marken till den övre kanten av boken med ett måttband eller en tumstock. (Med skor på.)


Vuxna och barn över 12 år

De flesta vuxna väljer en 20-tummare för att lära sig, även om en 24-tummare kan vara bättre i vissa fall.

20 tum passar dig som gillar att göra trick, om du till exempel är BMX-åkare, skateboardåkare eller jonglör. Den är bäst för att cykla på jämnt och plant underlag. Om du tycker om att cykla lite längre sträckor är en 24-tummare det du ska välja. En 24-tummare kan användas på ojämnare mark än en 20-tummare men kräver mer utrymme när du håller på och lär dig.

För barn rekommenderar vi att man väljer så stor enhjuling som möjligt upp till 20 tum.


Vad betyder "Cut-Down"?

Sadeln på enhjulingen är precis ovanför däcket, så när den trycks ner kommer sadelstolpen att slå emot däcket. Alltså måste man såga av botten av sadelstolpen för att det ska gå att sänka sitsens höjd. (Detta påverkar inte garantin för din enhjuling).

Vi säljer kortare sadelstolpar om du inte själv vill såga i den och för längre cyklister säljer vi längre sadelstolpar.


Hyr cyklar man enhjuling?

Här guidar vi dig genom grunderna så att du kan lära dig cykla på egen hand. De första avsnitten handlar om vilka förberedelser du behöver göra innan du kommer igång med själva cyklingen. Videoklippen kommer från Unicycle Skills DVD, en 43 minuters introduktion till att cykla enhjuling.


Guide:Välj rätt enhjuling


Välj rätt enhjuling

Det är viktigt att den enhjuling du väljer är rätt för dig eller för den som ska använda den. Detta kan vara klurigt och ibland krävs det flera försök innan du hittar den enhjuling som är bäst för dig.


12 tum - För barn upp till sex år. (Längd: ca 110-130 cm/Benlängd: 47-62 cm)

16 tum - Så snart barnet klarar av att cykla på den, oftast för barn mellan sex och tio år. (Längd: ca 125-155 cm/Benlängd 51-74 cm)

20 tum - För vuxna och för barn när de klarar av att cykla på den, vanligtvis för barn från åtta år. (Längd: från ca 137 cm/Benlängd 61-84 cm)

24 tum - För personer som är längre än 165 cm, för landsvägscyklister eller mountainbikeåkare. (Längd: från ca 155 cm/Benlängd 69-93 cm)

Trials/Muni - Perfekta när du ska lära dig cykla eftersom de har ett lägre däcktryck som tar upp ojämnheter i underlaget. De fungerar också bra utomhus.


Bra platser att träna på

Hitta en bra plats att lära dig på, det underlättar verkligen. Leta efter ett ställe som har plan och jämn mark med en vägg eller ett räcke bredvid. Här är några exempel:

  • - En gymnastiksal eller annat inomhusområde med ett jämnt golv och ett räcke ungefär i armbågshöjd.
  • - En tennisbana eller en gångväg utan grus, ojämnheter eller sprickor. Ett stabilt räcke eller ett staket är bra som stöd.
  • - En smal korridor där du kan ta stöd av båda väggarna. Arbeta dig fram och tillbaka och försök att hålla i mindre och mindre varje gång.
  • - Du kan också börja mellan två stolar placerade rygg mot rygg framför ett större öppet utrymme. När du känner att du har balans, släpp taget och cykla iväg från stolarna. Eller så kan du be två vänner att hålla dig (eller använda en vän och en vägg). Dina vänner ska vara ett halvt steg framför dig och du ska inte luta dig mot dom. Det är fusk om du har armarna runt deras axlar.
  • - Skippa att försöka lära dig på gräs eller ojämn mark, det är mycket svårare.


Förberedelser

Innan du sätter igång, kolla att du har enhjulingen åt rätt håll. Den breda delen av sadeln ska vara bakåt. Ramen, pedalerna och vevarmarna som är märkta med "L” (left) ska vara åt vänster och sidan märkt med "R" (right) ska vara åt höger.

När du sitter på enhjulingen ska ditt ben med foten på nedre pedalen vara nästan rakt. Om inte enhjulingens höjd är rätt kommer det bli mycket svårare för dig att lära dig cykla. Är sadeln för lågt ner behöver du antingen en större enhjuling eller en längre sadelstolpe.

En enkel tumregel är att sticka in tummen i naveln. Sadelns topp ska vara ett par centimeter under tummen.

Tänk på säkerheten: Att köra enhjuling är inte direkt farligt, men du kommer nog att ramla då och då, särskilt när du lär dig. När man trillar av en enhjuling landar man oftast stående på fötterna och klarar sig utan skador. Kom ihåg att inte ha löst sittande kläder på dig som kan fastna i enhjulingen. När du håller på att lära dig cykla rekommenderar vi dig att använda hjälm, handledsskydd och ett par bra skor.


Sitt upp på din enhjuling

Åtta steg för att sitta upp på din enhjuling

  • Stå med båda fötterna på marken, med benen isär.
  • Placera sadeln mellan dina ben.
  • Gå framåt tills en pedal är i läget för klockan åtta (lite nedanför horisontalläget bakom navet).
  • Ta stöd av ett räcke eller liknande och kliv upp på den pedalen.
  • Kliv inte upp på den främre pedalen eftersom enhjulingen då rullar iväg från dig. (Det är inte som att börja cykla på en vanlig cykel med två hjul.)
  • När du kliver upp på den bakre pedalen, den som är i klockan åtta-läget, kommer hjulet att rotera ett kvarts varv bakåt och du sitter då upp på enhjulingen.
  • Trampa bakåt ett kvarts varv för att få pedalerna horisontellt. (Nu kommer du ur dödläget som uppstår när vevaxlarna är vertikalt, i klockan sex och klockan tolv.)
  • Snyggt, du är redo att cykla!


Balans

Hitta din balans. Nu när du suttit upp på din enhjuling, gunga lite fram och tillbaka och känn att du har balans. Försök att hålla kroppen stilla och låt enhjulingen röra sig ungefär ett kvarts varv åt varje håll. Här kommer några tips:

  • - Sitt upp rakt, puta inte ut med rumpan eller bröstet.
  • - Kom ihåg att andas och att slappna av.
  • - Håll vikten på sadeln.
  • - Stå inte upp eller lägg inte för mycket vikt på pedalerna, då kommer enhjulingen att gunga när du cyklar.


De första stegen

Nu när du kan balansera är du redo att börja cykla framåt längs räcket. Gör så här:

  • - Sträck dig framåt och ta tag i räcket. Luta dig lite framåt och börja trampa långsamt.
  • - Stanna till när pedalerna är horisontella och kontrollera att du sitter rakt upp och inte står på pedalerna.
  • - Ta ”ett steg i taget” och pausa varje gång pedalerna är i horisontellt läge. Precis som om du skulle lära dig att gå.
  • - Kom ihåg att sitta rakt upp på sadeln.
  • - Börja med att ta ett ”steg”, sedan två och sedan tre.
  • Försök att mer och mer hålla balansen själv och hålla mindre och mindre i räcket, tills du bara behöver ha räcket där som en extra säkerhet.


Gå vidare och börja släppa taget

Nu när du har tagit dina första steg, luta gradvis mindre och mindre mot stödet. Försök efter ett tag att bara låta handen löpa längs räcket som balansstöd.


  • - Kom ihåg att slappna av och att ha tyngden på sadeln.
  • - När man cyklar enhjuling har man samma hastighet som när man går fort, träna på att cykla i den takten längs räcket.
  • - Styr genom att peka knäna och svänga höfterna i den riktning du vill styra åt.
  • - Prova att styra bort från räcket och cykla ett eller två varv med pedalerna för att sedan cykla tillbaka och ta stöd mot räcket igen.
  • - När du kommer till slutet av räcket, fortsätt bara med det du har tränat på och cykla iväg en bit utan stöd. Bra jobbat!


Att lära sig gunga och stå still (idling)

När du kan cykla iväg utan stöd är nästa sak att lära dig gunga med enhjulingen på stället (to idle).

Här kommer några tips:

  • - Sadeln behöver vara inställd på rätt höjd, när din fot är på den nedre pedalen i lägsta läget ska ditt ben vara nästa rakt.
  • - Använd gärna ett stöd som du håller i lite lätt när du lär dig.
  • - Det är ditt bästa ben som jobbar, använd ditt bästa ben på lägsta pedalen och håll trycket där när du pendlar.
  • - Låt foten arbeta i en pendelrörelse fram och tillbaka (du ska inte cykla fram och tillbaka, bara pendla).
  • - Axlarna ska inte röra sig fram och tillbaka utan vara stilla i pendelrörelsen, använd istället axlarna för att korrigera din balans när det behövs.


Olika sorters enhjulingar

Det finns många olika sorters enhjulingar eftersom det finns många olika saker du kan göra med en enhjuling. Fundera över hur du tänkt använda din enhjuling innan du bestämmer dig för vilken du ska skaffa. Här är några av de vanligaste sorterna av enhjulingar på marknaden.


Learner

Dessa enhjulingar rekommenderar vi den som håller på att lära sig cykla enhjuling. Learner-enhjulingarna påminner om Freestyle i sin uppbyggnad men är inte specialiserade för tricks. Vi erbjuder olika nybörjarkit av Learner. För barn passar Hoppley, som finns i tre olika storlekar: 12-tum, 16-tum och 20-tum. Hoppley är inte lämplig för vuxna eftersom den har för liten sadel och inte tål vikten av en vuxen. För vuxna rekommenderar vi antingen Trainer eller Club. Bägge dessa har större sadlar och är byggda för en vuxen persons vikt. Varken Trainer eller Club är lämpliga för hoppning, om du vill ha en starkare enhjuling för hoppning passar Trial bättre.

Freestyle

Freestyle är ett begrepp som används för att beskriva en speciell sorts tävling för enhjuling med olika moves och tricks till musik. Den vanligaste storleken för freestyle är en enhjuling med ett 20-tums hjul. Freestyle-enhjulingar har släta däck för att göra det enklare att utföra olika trick. Vi använder också begreppet ”Freestyle” för de enhjulingar som är lämpliga för att utföra många av tricken och också för olika spel, som enhjulingshockey eller enhjulingsbasket.

Trial

Att cykla trial innebär att man hoppar över naturliga hinder som parkbänkar, att man cyklar uppför trappor eller längs räcken. Trials har speciella 19-tumsfälgar och breda massiva 2,5-tums däck för att mildra stötarna vid landning och för större stabilitet. Trials finns med ISIS-nav/vevar eller saxlösa nav/vevar. ISIS nav är mycket starkare.

Road

Det finns enhjulingar som passar just för att cykla längre sträckor, om du exempelvis vill pendla till jobbet eller skolan. Dessa kallas Road och har oftast större hjul och proportionellt kortare vevaxlar. Med 36-tums hjulstorlek klarar man av hastigheter över 30 km/tim men smidigast är att cruisa fram i en hastighet runt 20 km/tim. En mindre hjulstorlek gör att hastigheten blir något långsammare, men detta kan kompenseras genom att välja vevaxel av annan längd. Road-enhjulingar kan också användas på ridvägar och jämnare skogsstigar om de är utrustade med terrängdäck. Genom att ha ett Schlumpf-växlat enhjulingsnav kan hastigheten på ett mindre hjul ökas till samma som på ett större hjul.

Muni

Detta är den allmänt kända förkortningen bland enhjulingar för Mountain Unicycling. Muni användes från början för enhjulingar av märket Pashley och deras terrängcyklar men används idag för alla terräng-enhjulingar. Enhjuliga terrängcyklar måste vara mycket starka och i allmänhet ha breda grovmönstrade däck och de kan utrustas med broms. Hjulstorleken kan variera mellan 24-tum och 26-tum för teknisk Muni och hoppning, och 27,5-tum och 29-tum för att cykla längre sträckor. Enhjulingar med splines och ISIS-nav/vevaxlar är mycket starkare än saxlösa.

Giraffe

En giraff är en hög enhjuling, eller egentligen, en enhjuling som drivs med en kedja. Den kan också drivas med flera hjul staplade på varandra, vanligtvis kallade två- eller tre-hjulingar. En Giraffe är relativt lätt att cykla på när du väl har lyckats ta dig upp på sadeln (och inte längre har svindel där uppe!) Men, det är kanske ingen enhjuling vi rekommenderar dig att börja med, eftersom det är lättare att skada sig om du skulle ramla av.

Ultimate Wheel

Dessa är som en enhjuling utan sadel och ram, bara ett hjul med pedaler på. Ultimate wheel är rätt svåra att cykla på, även om du kan trampa långsammare med ett stort hjul.



© 2024 UNICYCLE.SE . ALL RIGHTS RESERVED