Om Enhjuling


Välkommen till Unicycle.se! Här har vi samlat allt du kan tänkas vilja veta om enhjuling. Du som aldrig cyklat förut får hjälp att komma igång och du som redan kan cykla hittar här en värld av möjligheter för att utvecklas som enhjulingscyklist.

Enhjulingarna tros från början ha vuxit fram ur höghjulingarna i slutet av 1800-talet. När en höghjuling cyklades in i ett litet hinder eller när cyklisten bromsade häftigt, lyftes bakhjulet från marken och man var tvungen att hålla balansen på endast ett hjul. Ramen och sadeln plockades då bort och vips så hade man en enhjuling.

För bara några decennier sedan användes enhjulingar nästan bara i shower och på cirkus. Idag handlar det istället om en sport! Enhjulingssporten är väldigt bred och det finns otroligt många olika sätt att använda en enhjuling på och en mängd discipliner för både tävling och rekreation. Läs mer om dem längre ner på den här sidan! Sportens utveckling avspeglar sig tydligt i utövarna vilket har gett enhjulingen en väldigt etablerad och självklar plats i många människors vardag. De allra flesta av oss som cyklar enhjuling är inte alls artister utan helt vanliga entusiastiska cyklister.

Enhjulingscykling är en jätterolig sport och aktivitet och alla kan lära sig cykla enhjuling – oavsett ålder! Det tar ca 15 timmar och kräver egentligen bara att man vill och har du en gång lärt dig att cykla enhjuling kan du det hela livet! Genom åren har vi lärt upp tusentals barn och vuxna. Balansen är en stor del av enhjulingscyklingen men det handlar också mycket om koordination, koncentration och uthållighet. (Klicka här) för att komma till vår guide för hur du enklast lär dig cykla enhjuling!

När man väl kan cykla har man en hobby eller sport att ägna sig åt resten av livet. Att cykla enhjuling är utmanande, avkopplande och väldigt stimulerande både fysiskt och mentalt eftersom man hela tiden måste vara fokuserad. Enhjulingscyklingens främsta positiva följder är att den framförallt är bra för koordinationen, koncentrationen, motoriken och blodcirkulationen och det ger dig mycket bättre balans, starkare vrister, snabbare reflexer och bättre kroppskontroll. Det ger otroligt bra träning för hela kroppen som du har nytta av både i vardagen och i andra sporter och aktiviteter.

Inom flera sporter använder man idag enhjuling som kompletterande träning. Det gäller bl.a. inom ishockey, skidåkning, ridning, gymnastik, konståkning, tennis, innebandy, fotboll och simning. Forskning som visat att enhjulingscykling förbättrar koncentration, balans och motoriska koordination och spelar en viktig roll för den fysiska och psykiska utvecklingen har gjort att det japanska utbildningsdepartementet börjat använda sporten inom skolan. Den integreras i allt större utsträckning i skolornas program vilket resulterat i att Japan idag har över en miljon enhjulingscyklister.

Enhjulingssporten har utvecklats enormt de senaste 10 åren och idag finns ett tiotal olika discipliner. Det innebär att det garanterat finns en gren inom enhjulingvärlden som passar just dig och dina intressen! För alla discipliner finns också specifika enhjulingar framtagna för att ge dig bästa möjliga cykelupplevelse och förutsättningar att prestera så bra som möjligt. Det finns enhjulingar perfekt anpassade för att göra tricks, hoppa högt, cykla fort, cykla off road och mycket mer. Här kan du läsa om alla typer av cykling och de olika enhjulingsmodellerna. (Klicka här)

Både i Sverige och internationellet anordnas varje år tävlingar som omfattar alla tänkbara förgreningar inom enhjulingssporten. Sedan det första Enhjulings-VM år 1984 har det genomförts vartannat år runt om i världen och här i Sverige arranger vi, Helene och Peter, Enhjulings-SM årligen och har gjort sedan år 2006. Läs mer om tävlingsgrenar, olika tävlingar runt om i världen och det svenska landslaget här! (Klicka här)

I Sverige har vi jättemånga aktiva enhjulingscyklister och över hela landet finns enhjulingsklubbar och grupper som cyklar och tränar tillsammans. Få kontakt med andra enhjulingscyklister genom facebookgruppen(Klicka här)  Varje söndag har vi också enhjulingsträningar i Liljeholmshallen i Stockholm där alla är välkomna! Prenummerera på vårt nyhetsbrev och få uppdateringar om träningar, träffar, event och andra spännande kampanjer på enhjulingar och tillbehör!

Vid funderingar eller frågor går det alltid bra att höra av dig till oss på mail eller telefon eller besöka oss i butiken i Stockholm! (Klicka här) under Kontakt hittar du öppettider, telefonnummer och frågeformulär.